Jaki zamiennik wypasionej OII FL w podobnych pieniążkach ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rok z Bagien
    L&K
    • 2010
    • 1172

Zamieszczone przez Big
    Honda Accord 2.0 16V Lifestyle - i masz odpowiedz.
    Ale to małe i ciasne wewnątrz, choć wygląda miodnie.

IMO nie ma sensu wykładać 100 kPLN na schodzącą O II.

Albo poczekać na O III albo wybrać coś nowszego/innego.

gruto

Mazda CX5 ??

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

Big, lu5asz,
      a może napiszecie w czym "Honda Accord 2.0 16V Lifestyle" jest lepsza od "©KODA Octavia RS 2.0 TFSI/147 kW (200 KM)" obie w cenniku kosztują ~107K
      PLN ?

[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 08:51 ]
      Rok z Bagien, no ale poczekasz na OIII i będą choroby wieku niemowlęcego.
      poczekać na OIII i kupić OII w mega wyprzedaży to rozumiem.
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• BADYL
        RS
        • 2011
        • 2396
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Z jednej strony fajnie byłoby kupić oII w jakiejś wypasionej i limitowanej wersji z kocówki produkcji :wink: takie co niby wszyscy mają, ale jednak nie do końca i cieszyć się, że ma się ostatnią sztukę danego modelu Z drugiej strony w moim przypadku posiadając oII nie decydował bym się na IMO te samo auto tylko po lifcie :| Poczekałbym na OIII :P

[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 08:59 ]
        ps. i nie uważam ,że zakup skody OII za 100k i więcej jest bez sensu :!:
        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Zorr
          Big, lu5asz,
          a może napiszecie w czym "Honda Accord 2.0 16V Lifestyle" jest lepsza od "©KODA Octavia RS 2.0 TFSI/147 kW (200 KM)" obie w cenniku kosztują ~107K
          PLN ?
          W czym jest lepsza ?
          No wiec tak:
          1. W precyzji prowadzenia. Honda ma baaaardzo duże rezerwy bezpieczeństwa zawieszenia, a dodatkowo pewniej niż O II się prowadzi (Choć Skoda wcale nie jest zła !!. Wręcz przeciwnie, O II prowadzi się również bardzo dobrze, ale Honda jest jednak jeszcze lepsza)
          2. W jakosci wykonania ( O II jest dobrze wykonana, ale Honda jeszcze lepiej i z jeszcze lepszych materiałów)
          3. Accord ma genialne przednie fotele. Lepsze niz w O II RS.
          To są 3 rzeczy w których widzę przewagę Accorda nad O II RS.
          Uoprzedzając pytania - tak, jeździłem Hondą Accord 2.0 16V Lifestyle. Miałem ją do dyspozycji przez cały 1 weekend.
          Czarny Elegance

Komentarz

• __atomek__
            RS
            • 2007
            • 3193
            • Superb III (3V3)

Może Superb z tej strony - auto przestronne

[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 09:04 ]
            Ewentualnie Tu:
            Cena domeny: 3999 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 499.88 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
            Pozdrawiam
            Tomek

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10918
              • Fiat

Big, a jeździłeś też OII RS? bo chyba nie ma co porównywać zwykłej OII do RS, która ma lepszy hebel, jest twardsza i lepiej się trzyma drogi.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

sew1981, faktycznie O II RS nie jeździłem. Miałem tylko okazje w niej siedzieć, więc pkt 2 i 3 z mojej wczęśniejszej wypowiedzi zweryfikowałem organoleptycznie.
                Prowadzenie porównywałem do swojej O II Elegance. Na pewno RS jest bardziej sztywny i niższy, przez co prowadzi się na pewno trochę lepiej, niż zwykła O II. Jednak nie chce mi się wierzyć, aby samochód z przednim zawiasem na zwykłym Mc Phersonie (O II RS) prowadził się lepiej, niż auto z zawieszeniem wielowahaczowym (Accord). Pozatym Accord naprawdę prowadzi się rewelecyjnie, co przy całej mojej sympatii dla Skody muszę obiektywnie stwierdzić.
                Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Zorr
                  Big, lu5asz,
                  PLN ?
                  Bardziej przyjemny jest Accord w środku, materiały lepsze, lepiej wyciszony.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Rok z Bagien
                    L&K
                    • 2010
                    • 1172

Zamieszczone przez AdamB
                    Bardziej przyjemny jest Accord w środku, materiały lepsze, lepiej wyciszony.
                    No, a jaki ma wybór silników. :2kc

Zamiast Accorda wolałbym Avensisa, nawet jeśli gorzej się prowadzi.

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                      No, a jaki ma wybór silników.
                      Wystarczajacy. Są 2 benzyny, za to jakie !!!
                      Oj chyba cie ponisło i to mocno Obecny Avensis, to taki zwykły przecietniak, który niczym sie nie wyróżnia, a siedzi się w nim jak na kozie.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

No, a jaki ma wybór silników. :2kc
                        Wiesz co, każdy dobiera względem swoich upodobań, i w zasadzie jeżeli nie ma jakiś specjalnych wymagań silnikowych to spokojnie oferta mu wystarczy. Jak się komuś auto podoba to przymknie oko na silnik.

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

AdamB, w Hondzie nie ma co przymykac oczu na silnik, bo te są rewelacyjne !! 2.0 16V 156 KM i 2.4 201 KM są rewelacyjnymi silnikami wysokoobrotowymi z pięknym brzemieniem, wystarczajaca mocą i super elastycznoscią. klient ma do dyspozycji 2 atmosferyczne silniki benzynowe, które nie są wysilone (choć maja wystarczającą moc) i wolne od jakichkolwiek awarii. Czego chcieć wiecej ? Ja rozumiem, że np. w Hundaiu klient moze mieć problemy z dopasoweniem silnika pod siebie, bo tam nie dość, że ich prwie nie ma, to te co są sa słabe, ale nie w Hondzie !!
                          Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8033
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Tutaj dopiero masz wybór silników, benzyna 1.6 i 1.8 o podobnych osiągach i trochę mocniejszą 2.0. Więc w zasadzie wybór podobny.

Komentarz

• gebek
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1214

Podstawowe plusy Accorda w stosunku do O2 to...
                              -szerokosc auta
                              -szerokosc foteli
                              -wykonczenie wnetrza i uzyte materialy
                              -niezawodnosc
                              -gwarancja
                              -zawieszenie
                              -wyglad wewnetrzny i zewnetrzny
                              Podstawowe minusy to
                              -tylko dwa silniki diesla 150/180 KM,ale za to dobre,bezawaryjne
                              -tylko dwa silniki benzynowe 156/201 KM,bez turbin,ale bezawaryjne z ''bezobslugowym''lancuchem rozrzadu
                              -stary klasyczny automat,ale bezawaryjny...nie wymienia sie sprzegiel na gwarancji jak
                              w DSG 7
                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Zamieszczone przez Big
                                Oj chyba cie ponisło i to mocno
                                Bynajmniej.

Zamieszczone przez Big
                                Obecny Avensis, to taki zwykły przecietniak, który niczym sie nie wyróżnia
                                I w tym tkwi jego siła, Tak było, jest i podejrzewam, będzie.

Zamieszczone przez Big
                                a siedzi się w nim jak na kozie.
                                A nie siedziałem (na kozie), więc porównania nie mam. I raczej nie chcę mieć. :wink:

Zamieszczone przez AdamB
                                Wiesz co, każdy dobiera względem swoich upodobań, i w zasadzie jeżeli nie ma jakiś specjalnych wymagań silnikowych to spokojnie oferta mu wystarczy
                                To prawda, wszystko zależy od indywidualnego podejścia.

Zamieszczone przez AdamB
                                Jak się komuś auto podoba to przymknie oko na silnik.
                                Jako Twoje zdanie mogę to uszanować, wygłoszenie tej tezy, jako prawdy uniwersalnej, uważam za semantyczne nadużycie. Nigdy wybór silnika, nie był dla mnie na przymrużenie oka. Myślę, że nie tylko dla mnie. 8)

Zamieszczone przez AdamB
                                Tutaj dopiero masz wybór silników, benzyna 1.6 i 1.8 o podobnych osiągach i trochę mocniejszą 2.0. Więc w zasadzie wybór podobny.
                                No pardonsik. Jest jeszcze 2,4 litrowa benzyna (przynajmniej była, teraz nie sprawdzałem) oraz 2 diesle, w 3 wartościach mocy.

Zamieszczone przez Big
                                silnik, bo te są rewelacyjne !! 2.0 16V 156 KM i 2.4 201 KM są rewelacyjnymi silnikami wysokoobrotowymi z pięknym brzemieniem, wystarczajaca mocą i super elastycznoscią. klient ma do dyspozycji 2 atmosferyczne silniki benzynowe, które nie są wysilone (choć maja wystarczającą moc) i wolne od jakichkolwiek awarii. Czego chcieć wiecej ?
                                No dla Ciebie, może tak. Dla bardzo wielu innych kierowców, pewnie też.
                                Ale - uwierz mi - są tacy coby chcieli słabszego diesla w normalnej cenie (a nie 20 kPLN drożej), ba są tacy coby chcieli mocniejszego diesla w ofercie niż te 150 km.

Ot, dobrze by było, by samochód, cieszący się taką estymą, dawał możliwość wyboru.

Może się coś zmieni. W 2013 r. ma zadebiutować 1,6 diesel o mocy 120 km i 300 nM. Najpierw w CRV, a potem może w Civiku.

[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 10:57 ]
                                Aj, zapomniałem. Jakiś czas temu miałem okazję przejechać się 2,2 i-Ctdi w poprzednim modelu w wersji executive (ksenony, żółta skóra, navi, szyberdach). Normalnie bajka. Przyspieszenie, elastyczność i bezwibracyjna praca silnika to .... normalnie bajka (chyba się powtarzam....)

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

Zamieszczone przez Big
                                  Zamieszczone przez Zorr
                                  Big, lu5asz,
                                  PLN ?
                                  W czym jest lepsza ?
                                  No wiec tak:
                                  1. W precyzji prowadzenia. Honda ma baaaardzo duże rezerwy bezpieczeństwa zawieszenia, a dodatkowo pewniej niż O II się prowadzi (Choć Skoda wcale nie jest zła !!. Wręcz przeciwnie, O II prowadzi się również bardzo dobrze, ale Honda jest jednak jeszcze lepsza)
                                  2. W jakosci wykonania ( O II jest dobrze wykonana, ale Honda jeszcze lepiej i z jeszcze lepszych materiałów)
                                  3. Accord ma genialne przednie fotele. Lepsze niz w O II RS.
                                  To są 3 rzeczy w których widzę przewagę Accorda nad O II RS.
                                  Uoprzedzając pytania - tak, jeździłem Hondą Accord 2.0 16V Lifestyle. Miałem ją do dyspozycji przez cały 1 weekend.
                                  To są powiedzmy 3 rzeczy in-plus Accorda,
                                  RSka ma większy bagażnik i lepszy (IMO) silnik dodatkowo jak coś trzeba naprawić albo z tuningować to części i zamienników do skody jest dużo dużo więcej.

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

Ludziska, Accord to zdecydowanie wyższa półka niż OII. Gdyby było mnie stać to nawet nie spojrzałbym na Octavię, mimo, że w porównaniu z RS-em 2.0 w Hondzie nie jedzie.
                                    Octavia to nadymany kompakt a Wy ją porównujecie do auta z klasy średniej.

Zorr, dobrze skonfigurowany Accord nie ma potrzeby tuningowania. Powtórzę się, gdyby było mnie stać nie musiałbym poprawiać producenta - Skody - i wkładać kasy w nowe auto jak jest z Octavią. Accord to auto kompletne. Nawet z tym mniejszym bagażnikiem :wink:
                                    BTW katalog akcesoriów i dostępność części do poprawiania tychże aut jest nieograniczona tak jak do Skody , trzeba tylko poszukać.

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Zamieszczone przez hotrain
                                      Ludziska, Accord to zdecydowanie wyższa półka niż OII. Gdyby było mnie stać to nawet nie spojrzałbym na Octavię, mimo, że w porównaniu z RS-em 2.0 w Hondzie nie jedzie.
                                      może porównujemy te dwa auta bo ceną mają bardzo podobną i wielkość też jest bardzo zbliżona.

W zasadzie proste pytanie, masz do dyspozycji 107k PLN co kupisz i dlaczego?
                                      "Honda Accord 2.0 16V Lifestyle" vs "©KODA Octavia RS 2.0 TFSI/147 kW (200 KM)"
                                      i nie jakieś diesle za +20tys ani 2.4 benzyna tylko dokładnie te konfiguracje.

Komentarz

• Dzida
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 2253

Zamieszczone przez hotrain
                                        Dokładnie.

Komentarz

• gebek
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1214

Jest jeszcze jeden wielki plus Accorda i A5 oczywiscie tez...nie stoja na kazdym rogu
                                          ulicy,jak to jest w przypadku O2.

Komentarz

• Ayu
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4154

Zorr, Accord w Executive bo bym sobie umiał wynegocjować :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• gebek
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1214

Zamieszczone przez Zorr
                                              Zdecydowanie Accord,a jak malo mocy to montuje sie kompresor za 13.000 pln.
                                              Mialem trzy Octavie...i jestem naprawde zadowolony ze zmiany

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

Zamieszczone przez gebek
                                                Jest jeszcze jeden wielki plus Accorda i A5 oczywiscie tez...nie stoja na kazdym rogu
                                                ulicy,jak to jest w przypadku O2.
                                                dla Ciebie plus dla innych minus :szeroki_usmiech
                                                jak kupowałem Octavię to chciałem mieć auto jak wszyscy ponieważ:
                                                1. jest mnóstwo części zamiennych i warsztatów ogarniających sprzęt którym wszyscy jeżdżą.
                                                2. stoję pod chmurką i nie chciałbym, aby jakiś zazdrośnik mi przerysował autko albo jakiś amator cudzej własności "przejechał" się z myślą o "sprzedaży".

[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 11:26 ]
                                                Zamieszczone przez gebek
                                                Zamieszczone przez Zorr
                                                Zdecydowanie Accord,a jak malo mocy to montuje sie kompresor za 13.000 pln.
                                                Mialem trzy Octavie...i jestem naprawde zadowolony ze zmiany
                                                no już daj spokój z dokładaniem kompresora, wiele łatwiej "usprawnić" wnętrze RS niż dołożyć kompresor do wolnossącej jednostki.

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

Zamieszczone przez Zorr
                                                  2. stoję pod chmurką i nie chciałbym, aby jakiś zazdrośnik mi przerysował autko albo jakiś amator cudzej własności "przejechał" się z myślą o "sprzedaży".
                                                  jakbym tak myślał nie wychodziłbym z domu bo mi cegła na głowę spadnie... :wink:

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                                    Octavie.

IMO oba samochody są na tym samym poziomie nudności jeżeli chodzi o środek ale Octavia chociaż nadrabia silnikiem, no i z zewnątrz mi bardziej odpowiada
                                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...